Fysioterapeut Sara Wessberg visar balansövning. Foto: Katja Vallin

Träna balansen

Nu finns några filmer där fysioterapeuter visar hur man själv kan göra balansövningar i olika svårighetsgrader. Detta för att öva upp balansen och minska risken för fall.

Det är Sara Wessberg och Marie Kierkegaard, båda fysioterapeuter vid Centrum för neurologi inom Akademiskt specialistcentrum, som medverkar i filmerna.

— Många personer som lever med multipel skleros (MS) eller Parkinsons sjukdom har problem med balansen, och det är också de vanligaste övningar som vi lär ut. Därför har vi tagit fram filmer med enkla balansövningar som man kan göra själv hemma, säger Sara Wessberg.

Även personer som inte har MS eller Parkinsons sjukdom kan behöva träna sin balans. Med träning kan de flesta människor öva upp balansen och minska risken för att fall och skador. Filmerna ligger öppet på Centrum för neurologis webbplats så att man kan titta på dem när det passar en själv att träna.

Marie Kierkegaard uppmanar den som behöver träna sin balans att jobba med övningarna ofta och gärna ta i lite extra.

— För att balansövningar ska göra nytta är det viktigt att du hela tiden utmanar din förmåga. Därför ska du faktiskt göra övningar som du känner är lite för svåra för dig. Men gå inte på den svåraste övningen direkt, utan börja gärna med någon av de lättare och pröva dig fram, säger Marie Kierkegaard.

När du tränar balansen bör du se till att ha en vägg eller ett stadigt föremål, till exempel en stol, inom räckhåll. Då kan du ta stöd om du skulle råka tappa balansen. 

Här hittar du filmerna

Filmerna ligger på Centrum för neurologis webbplats under rubrikerna:

Länkarna öppnas i nytt fönster. 

Marie Kierkegaard berättar mer

I den här filmen kan du höra fysioterapeut Marie Kierkegaard berätta mer om balansövningarna.

I den här filmen berättar vår fysioterapeut Marie varför balansövningar behöver vara utmanande.

Varför ska det vara utmanande med balansövningar?

I den här filmen berättar vår fysioterapeut Marie varför balansövningar behöver vara utmanande.

Publicerad 2023-02-21