Så använder du en vaginalstav

Information till dig som rekommenderats att använda en vaginalstav för att behandla biverkningar efter cancerbehandling.

Börja att använda staven tidigast två veckor efter avslutad strålbehandling. Har du en kvardröjande akut irritation i vagina kan du behöva vänta lite längre. Prata med din behandlande läkare om du är osäker på när du ska påbörja behandlingen. 

Gör så här

Prova gärna din vaginalstav före behandling, så att du vet hur den känns att använda. 

Använd oparfymerat glidmedel som finns att köpa på apotek eller i specialaffär. Olivolja eller mandelolja fungerar också bra. Glidmedlet ska appliceras både på vaginalstaven och vid slidmynningen. 

Det är lättast att föra in staven om du ligger på rygg eller står med ett ben uppdraget. Försök att hitta en avslappnad ställning samt lugn och ro när du utför behandlingen. 

För långsamt in staven i vagina så långt du kan utan att forcera. Om staven halkar ut, tryck försiktigt in den igen. Om det gör ont, stanna upp och dra ut den en bit, prova sedan igen efter en stund. Om det är smärtsamt kan du använda en lokalbedövande gel som finns att köpa på apotek. 

För att tänja muskulaturen i vaginalväggen är det bra om du vickar vaginalstaven med försiktiga rörelser: framåt och bakåt samt till höger och vänster.

Använd staven på detta sätt:

  • i 5 minuter varje dag under den första månaden efter avslutad strålbehandling, 
  • därefter 2-3 gånger per vecka.

Det är vanligt och ofarligt med mindre blödning och blodtillblandad flytning när du använder staven. Vid smärta eller större blödning ska du kontakta läkare.

Efter användning tvättas vaginalstaven med tvål och vatten, skölj noga, torka av eller lufttorka.

Låt det få ta tid

Du kan behöva fortsätta med behandlingen i 2-3 år. Diskutera med din behandlande läkare hur länge behandlingen ska pågå. 

Ta god tid på dig och håll i minnet att det är en fysioterapeutisk behandling. Det är då lättare att inte förknippa användandet av vaginalstaven med förväntningar och känslor som hänger samman med sexlivet.