Behandling med lokalt östrogen

Här hittar du information om lokalt östrogen och hur det fungerar som behandling mot torra och sköra slemhinnor efter cancerbehandling.

Kvinnor som kommer in i ett naturligt klimakterium kan behöva tillskott av lokalt östrogen för att motverka torra och sköra slemhinnor i underlivet. Besvär som uppkommer på grund av brist på östrogen kan vara torra slemhinnor, smärta, klåda och sveda.

Även du som genomgått en kirurgisk behandling, fått strålbehandling eller cytostatika som påverkat dina hormonnivåer kan behöva behandla slemhinnorna i underlivet med lokalt östrogen.

Lokalt östrogen är ett läkemedel som förs in i vagina i form av kräm, gel eller vagitorier/ slidtabletter. Kräm och gel för du in i vagina med hjälp av en applikator eller med fingret. Ibland är krämen eller gelen förpackad i en applikator för engångsbruk.

Lokalt östrogen bör användas såväl invändigt i vagina som utvändigt på de yttre könsdelarna. Om du väljer en inre beredningsform behöver du även ett tillägg av kräm för behandling av de yttre könsdelarna.

Det är vanligt att få lite sveda och ökade flytningar i början av behandlingen. Det är inte farligt och brukar gå över.

Om du är diagnostiserad med bröstcancer bör du diskutera med din onkolog om du kan använda lokalt östrogen eller bör undvika det. Det finns alternativ om du inte kan eller vill använda lokala östrogenpreparat, exempelvis Replens.

Nedan kan du läsa mer om olika östrogenpreparat och hur du använder dem. Längre ner finns också en bild med beskrivande illustration av de yttre kvinnliga könsorganen, som kan vara till hjälp om du är osäker på vilka könsdelar som beskrivs. 

Ovesterin

Ovesterin innehåller det kvinnliga könshormonet estriol, ett östrogenpreparat som har funnits på marknaden sedan 1950-talet. Estriol håller underlivets slemhinnor elastiska och motståndskraftiga mot både mekanisk påverkan och infektion.

Ovesterin finns som vagitorium och kräm. Ovesterin ingår i högkostnadsskyddet. Det kan köpas receptfritt men även skrivas ut på recept.

Behandling med Ovesterin

Inledningsvis använder du Ovesterin varje kväll vid sänggående i fjorton dagar därefter två gånger per vecka som underhållsbehandling. Upplever du att du inte får tillräcklig effekt av under underhållsbehandlingen kan den ökas till varannan dag. Du kan behöva använda underhållsbehandlingen resten av livet.

Invändigt för du upp ett vagitorium så långt upp i vagina du kan. Du kan också använda en applikator för att föra upp krämen.

Smörj även de yttre könsdelarna genom att ta kräm på fingret och smörj från klitoris, på yttre blygdläppar hela vägen bak till mellangården. Därefter särar du på de yttre blygdläpparna och smörjer de inre samt försiktigt applicerar lite kräm vid urinrörsmynningen.

Under de två första veckorna kan du uppleva klåda, sveda och obehag lokalt. Detta är övergående.

Blissel

Blissel är en kräm som innehåller det kvinnliga könshormonet östrogen, estriol. Blissel ingår inte i högkostnadsskyddet och måste skrivas på recept. Finns även som vagitorium och heter då Estrokad som endast kan köpas receptfritt.

Behandling med Blissel

Lokalt östrogen ska användas invändigt i vagina samt på de yttre könsdelarna. Inledningsvis använder du Blissel/Estrokad varje kväll vid sänggående i fjorton dagar. Därefter går du över till två gånger per vecka som en underhållsbehandling.

Upplever du att du inte får tillräcklig effekt av under underhållsbehandlingen kan den ökas till varannan dag. Du kan behöva använda underhållsbehandlingen resten av livet. 

Invändigt för du upp krämen med hjälp av applikatorn. Därefter tar du kräm på fingret och smörjer från klitoris, samt yttre blygdläppar och hela vägen bak till mellangården. Sära på de yttre blygdläpparna och smörj de inre samt applicera försiktigt lite kräm vid urinrörsmynningen.

Under de två första veckorna kan du uppleva klåda, sveda och obehag lokalt. Detta är övergående. 

Bild kvinnliga könsdelar

Här kan du se en beskrivande illustration av de yttre kvinnliga könsorganen.